CbC Reporting: GFŘ vydalo formuláře – termín podání 31.10.2017

Rádi bychom Vás informovali, že Generální finanční ředitelství zveřejnilo formuláře pro podání prvního ohlášení v souvislosti s tzv. Zprávou podle zemí (Country by Country Reporting). Termín pro podání prvního ohlášení uplyne již 31.10.2017. Zpráva podle zemí je nový typ výkazu, který musí podle novely zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní podávat některé skupiny podniků působící ve více státech. Zprávy si budou finanční úřady zúčastněných zemí vyměňovat a získané informace využijí při daňových kontrolách převodních cen.

Koho se Zpráva podle zemí týká?

Nové povinnosti vůči správci daně vznikají těm společnostem, které jsou součástí nadnárodní skupiny podniků, jejíž konsolidované příjmy přesahují 750 mil. EUR (cca 20 mld. Kč).

Co je třeba udělat?

  1. Posoudit, zda se na Vaši společnost vztahuje ohlašovací povinnost a v čem spočívá.
  1. Prostřednictvím daňového portálu podat ohlášení na Specializovaný finanční úřad, že jste nejvyšší mateřskou společností, zastupující mateřskou společností nebo že za Vaši společnost bude podávat zprávu podle zemí jiná společnost ve skupině. Tu budete muset identifikovat uvedením jejího názvu, sídla a daňového identifikačního čísla. První ohlášení má být podáno ve většině případů nejpozději do 31.10.2017.
  1. Pokud je Vaše společnost nejvyšší mateřskou společností nebo je pověřena zpracováním Zprávy podle zemí za celou skupinu, je nutné zpracovat Zprávu podle zemí a formou oznámení ji nejpozději do 31.12.2017 odeslat přes daňový portál. Zpráva obsahuje kromě jiného výši zaplacené daně z příjmů a splatné daně, počet zaměstnanců, čistou účetní hodnotu hmotných aktiv, výnosy ve skupině a mimo ni.

Pokud jste dceřinou společností, musíte reportovat nejvyšší mateřské společnosti údaje, které bude potřebovat pro vyhotovení Zprávy podle zemí ve svém domovském státě.

  1. Po dobu 10 let od konce vykazovaného účetního období uchovávat doklady použité při sestavování Zprávy podle zemí.

Jaké hrozí sankce?

Za nepodání výše uvedeného ohlášení nebo za neuchovávání dokladů hrozí pokuta až do výše 500 tis. Kč. Nejvyšším mateřským společnostem pak mohou být uloženy i vyšší pokuty.

S podáním ohlášení, vypracováním Zprávy podle zemí nebo s přípravou podkladů pro reporting mateřské společnosti Vám budeme rádi nápomocni.