Nově zřízený Evropský orgán pro pracovní záležitosti bude mít sídlo v Bratislavě

Plán zřídit tzv. Evropský orgán pro pracovní záležitosti (European Labour Authority – ELA) představil poprvé v září 2017 tehdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, když ve svém projevu o stavu Unie hovořil o založení nového orgánu, který by měl zajistit, aby byla všechna unijní pravidla týkající se mobility pracovních sil prosazována spravedlivě, jednoduše a účinně.

V rámci EU existuje rozsáhlý soubor právních předpisů upravujících volný pohyb pracovníků, které by v budoucnu měly být dále aktualizovány, a to mimo jiné reformou směrnice o vysílání pracovníků a pravidel pro koordinaci sociálního zabezpečení. Cílem ELA je zlepšení vymahatelnosti těchto unijních předpisů upravujících mobilitu pracovních sil a usnadnění přístupu ke spolehlivým informacím a praktickým službám, včetně informací o pracovních příležitostech a právech a povinnostech osob vykonávajících činnost s přeshraničním aspektem. Dalším impulsem ke zřízení ELA je snaha o dosažení lepší spolupráce mezi vnitrostátními orgány, zejména v oblasti přeshraničního prosazování příslušných právních předpisů Unie, včetně usnadňování společných inspekcí.

ELA začne vykonávat svou činnost od října letošního roku v Bruselu a následně se přesune do Bratislavy. Plné fungování tohoto orgánu se předpokládá od roku 2024.